9 nascholingen gevonden

Gynaecologie PMS en menopauze

  • PrimaCura
  • TIlburg

Hormonale schommelingen kunnen de kwaliteit van leven in verschillende levensfases van vrouwen sterk beïnvloeden:

Premenstrueel syndroom (PMS) wordt vaak niet tijdig herkend of adequaat behandeld.
Overgangsklachten worden vaak onvoldoende belicht, en er lijkt een drempel te bestaan om vrouwen met hormoontherapie te behandelen.
Tijdens deze avond, verzorgd door gynaecologen en overgangsconsulente, krijg je de nieuwste inzichten en praktische handvatten voor een effectieve aanpak.

De illusie van de maakbaarheid

  • KNMG
  • Son

Op woensdag 14 mei 2025 organiseert de KNMG Oost Brabant haar eerste bijeenkomst in een nieuw jasje. Dit keer in de vorm van een muziektheatervoorstelling over het dreigende zorginfarct, in samenwerking met Dappere Dokters, het MensenKoor en HeelalBV.
 
Al jarenlang bestaat er brede consensus over het feit dat de medische zorg in Nederland anders en beter georganiseerd moet worden om te voorkomen dat het volledige systeem vastloopt. Financiële doemscenario’s, personeelstekorten en een groeiend aantal gedemotiveerde zorgverleners onderstrepen deze noodzaak.

Night University – Muziek als medicijn

  • Overig
  • Tilburg

Een muziekstuk dat voor de één heerlijk ontspannend is, kan bij een ander het bloed onder de nagels vandaan halen. Muziek raakt ons overduidelijk, maar hóé eigenlijk precies? Dat leren we vanavond van emeritus hoogleraar Mark Reybrouck (KU Leuven en UGent). Hij onderzoekt hoe we naar muziek luisteren en wat dit met ons lichaam en brein doet. Is muziek helend of kan het ook schadelijk zijn? Welke rol spelen factoren als aandacht en motivatie daarbij? En hangt het dan ook af van de muzieksoort? Ga tijdens deze Night University mee op muzikale ontdekkingsreis!

Parkinsonzorg voor de toekomst

  • Overig
  • Tilburg

rillende ledematen, stijve spieren en moeilijk bewegen. Symptomen die kunnen duiden op de ziekte van Parkinson. De afgelopen tien jaar is in Nederland het aantal parkinsonpatiënten met 30 procent toegenomen. En dat zijn lang niet allemaal ouderen: één op de drie patiënten is jonger dan 65 jaar, de jongste is zelfs nog maar 13 jaar oud. Deskundigen zien schadelijke stoffen, zoals pesticiden in de landbouw en oplosmiddelen in de metaalindustrie, als belangrijke oorzaken van deze toename. Wat betekent dit voor de parkinsonzorg in de toekomst?